Türkiye’de Yetişen ve Fıçı Yapımında Kullanılan Meşe Türleri

Quercus robur subsp. robur (SAPLI MEŞE): yurdumuzda bolca bulunan bir meşe türü. yetişkin bireyleri boylu, heybetli ağaçladır. palamutunun gövdeye bir sap ile bağlanması ile kolayca ayırt edilir. fenerbahçe'nin bayrağındaki ağaç bu ağaçtır. Yayılış alanı Kuzey Batı Türkiye, İç Anadolu, Güney Anadolu(Mersin çevresi); Tekirdağ: İnecik, İstanbul: Belgrad ormanı, Bursa: Gemlik, Bolu: Abant Gölü, Kastamonu: Iğdır, Amasya, Konya: Ilgın, Ankara: Dikmen, Niğde: Nevşehir – Aksaray arası, Sivas: Şarkışla, Konya, İçel: Gülek ve namrun.
Görünüş: 25-30 m. ye kadar boylanır, 2 m çap yapar.
Sürgün ve Tomurcuklar: Yan tomurcuklar sürgüne sarmal dizilmiştir. Tomurcuklar azami 4 mm boyundadır.
Yapraklar: Genelde ters yumurta biçiminde, 20-9 cm boylarında, 5-8 adet kenarlı lopludur.
Meyve: Meyve sapı 4-12 cm uzunluğunda, üzerinde çoğunlukla 2 adet yarim küre seklinde kadehler yer alır.


Quercus petraea subsp. iberica (Q. dschorochensis tür ismi sinonim olmuştur) (SAPSIZ MEŞE): Dış görünüm olarak saplı meşeye benzer; ancak palamutları sapsız, yaprak dipleri kulaksızdır. saplı meşe ile hibrit yapıp karışık özellikte ağaçlar oluşturabilirler.Fıransızların fıçı yapımında kullandığı meşe türüdür.Türkiyede yayılış alanı, Kuzey, Batı Türkiye; Kırklareli: Demirköy, Tekirdağ: Malkara – Keşan arası, Bolu: Mudurnu.


Quercus frainetto (MACAR MEŞESİ): Türkiyede yılış Kuzey Batı Türkiye; Edirne: Keşan, Kırklareli: Demirköy, Tekirdağ: Ganos Dağı, Çanakkale: Biga, Balıkesir: Erdek, İstanbul: Belgrad ormanı, İstanbul: Beykoz, Kocaeli, Bursa: Orhangazi – İznik, Sakarya: Sapanca, Bolu: Düzce – Hendek, Zonguldak: Ereğli, Çanakkale: Bayramiç, Balıkesir: Kaz Dağları, Kütahya: Simav – Demirci arası, Balıkesir: Dursunbey, Bursa: Mustafakemalpaşa, İzmir: Samsun Dağı.
Görünüş: 25-30 m’ye kadar boylanan, kalın dallı ve geniş tepeli bir ağaçtır. Yaşlı gövdelerde kabuk dar şeritler halinde çatlaktır.
Sürgün ve Tomurcuklar: Sürgün uçları terminal tomurcukludur. Yan tomurcuklar sürgüne sarmal dizilmişlerdir.
Yapraklar: Genel hatları ile ters yumurta biçiminde, 20x13 azami boyutunda büyüktür.
Meyve: 15 mm çapında küçük kadehleri vardır ve sapsızdır. Palamut en fazla 25mm boyunda ve tatlıdır.


Quercus robur subsp. pedunculiflora (SAPLI MEŞE-ÇORUH MEŞESİ): Türkiyede yayılış alanı Doğu ve Güney Doğu Anadolu; Tunceli: Ovacık, Erzincan: Tercan, Bingöl: Yayla Düzü, Muş: Muş - Tatvan arası, Bitlis: Sez Köyü, Van: Başkale – Hakkari arası, Hakkari: Zap Vadisi, Hakkari: Yüksekova yolu.


Quercus vulcanica ENDEMİK tür (KASNAK MEŞESİ): Türkiyede yayılış alanı Güney Batı ve İç Anadolu: Konya: Kara dağ, Kütahya: Türkmen Dağı, Konya: Sultan Dağları, Afyon: Yakasinek’in Güneyi Derekaya, Isparta: Şarkikaraağaç, Isparta: Eğridir Yukarıgökdere.
Görünüş: 25-30 m boya ve 1,6m göğüs çapına ulaşabilen geniş ve yaygın tepeli bir ağaçtır.
Sürgün ve Tomurcuklar: Genç sürgünler sarımtırak veya kırmızımtırak kahverengindedirler. Tomurcuklar 5 mm veya daha büyük olup tüysüzdür.
Yapraklar: Sürgünler üzerinde birbirinden oldukça aralıklı olarak dizilmişlerdir. Dip tarafları çarpık veya kama şeklindedir. Tam kenarlı veya kaba dişlidir çift lobludur. Yaprakların alt yüzeyleri yıldız tüylü, üst yüzü çıplak ve koyu yeşildir.
Meyve: 15 mm çapında küçük kadehleri vardır. Yarım küre biçiminde veya geniş ağızlıdır.,


Quercus petraea subsp. pinnatiloba ENDEMİK alttür (SAPSIZ MEŞE): Türkiyede yayılış alanı Güney Anadolu (Anti Toroslar), Doğu ve Güney Doğu Anadolu; Maraş: Göksun, Malatya: Pötürge, Elazığ, Tunceli: Pülümür, Bingöl: Solhan, Muş, Bitlis, Van: Van – Tatvan arası, İçel: Bolkar Dağları.


Quercus petraea subsp. petraea (SAPSIZ MEŞE): Türkiyede yayılış alanı Kuzey, Batı Türkiye; Kırklareli: Demirköy, Tekirdağ: Malkara – Keşan arası, Bolu: Mudurnu.
Görünüş: 30 m’ye kadar boylanan dar tepeli bir ağaçtır. Ülkemizin en önemli orman ağacı türlerinden biridir.
Sürgün ve Tomurcuklar: Sürgünler tamamen çıplak kırmızımtırak kahve veya sarımtırak kahve rengindedir. Tomurcuklar 7 mm ye kadar büyük, dolgun, tilki sarısı renktedir.
Yapraklar: 6-17x3-9 cm büyüklüğünde olup dibe doğru kama gibi daralmıştır. Parçalı lopludur. Üst yüzü parlak ve çıplak , alt yüzü ise soluk yeşil çıplak veya yıldız tüylüdür.
Meyve: kadehi sapsızdır. 10-20mm çapındadır.

yükleniyor..